Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμου Διδασκαλίας
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας καθιερώθηκε από το 2021 ως μέρος των δραστηριοτήτων για την προώθηση της επίτευξης του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης μέχρι το 2025, και αποτελεί ετήσιο θεσμό για ολόκληρη την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027. Σκοπός του θεσμού είναι να παρουσιάσει τις εξαίρετες διδακτικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και να αναγνωρίσει το έργο των εκπαιδευτικών και των σχολείων για την προσφορά τους.
Στόχοι του βραβείου είναι:
- Η αναγνώριση των επιτευγμάτων των εκπαιδευτικών και των σχολείων και η προβολή του έργου τους.
- Ο εντοπισμός και η προώθηση καλών πρακτικών διδασκαλίας και μάθησης.
- Η προώθηση της αμοιβαίας ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και προσωπικού του σχολείου.
- Η προώθηση της αξίας του προγράμματος Erasmus+ για τη Σχολική Εκπαίδευση.
Το βραβείο απονέμεται σε σχέδια Erasmus+ που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στους τομείς της σχολικής εκπαίδευσης, και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και επιλέγονται από το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, ως αρμόδια Εθνική Υπηρεσία.
Η αξιολόγηση και επιλογή των σχεδίων γίνεται με βάση προκαθορισμένες διαδικασίες και κριτήρια που έχουν καταρτιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Εθνικές Υπηρεσίες του Προγράμματος.
Το βραβείο έχει συμβολική αξία, καθώς τα σχέδια Erasmus+ υλοποιούνται στη βάση χρηματοδότησης. Εντούτοις, τα βραβευθέντα σχέδια θα προβληθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως καλές πρακτικές καινοτομίας στην εκπαίδευση και θα εκπροσωπηθούν στην Εθνική και Ευρωπαϊκή Τελετή Βράβευσης.
Πεδίο Εφαρμογής και Κατηγορίες Βραβείου
Απονέμονται μέχρι τέσσερα βραβεία ανά χώρα του Προγράμματος, ένα για καθεμιά από τις κατηγορίες:
- Προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα
- Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
- Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
- Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
Διαδικασία Επιλογής
Το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης επιλέγει τα σχέδια στη βάση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, της ετήσιας θεματικής προτεραιότητας και των κριτηρίων επιλογής.
- Κριτήρια Επιλεξιμότητας
- Θεματική προτεραιότητα για το 2022
- Κριτήρια Επιλογής
Κριτήρια Επιλεξιμότητας
- Σχέδια των προσκλήσεων 2017 – 2021, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί
- Σχέδια, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από την κυπριακή Εθνική Υπηρεσία και είχαν κυπριακό οργανισμό ως συντονιστή
- Σχέδια, τα οποία δεν έχουν λάβει το Βραβείο σε προηγούμενα έτη
- Σχέδια, τα οποία εμπίπτουν στη θεματική προτεραιότητα, όπως αυτή ορίζεται ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Θεματική προτεραιότητα για το 2022
Για το 2022, η θεματική για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας είναι ‘Μαθαίνοντας μαζί, προωθώντας τη δημιουργικότητα και τη βιωσιμότητα’ (‘Learning together, promoting creativity and sustainability’) και συνδέεται άμεσα με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους.
Η πρωτοβουλία για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (ΝΕΒ) συνδέει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με την καθημερινή μας ζωή και τους χώρους διαβίωσης μας. Καλεί όλους τους Ευρωπαίους να φανταστούν και να χτίσουν μαζί ένα βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον, το οποίο θα είναι όμορφο στα μάτια, το μυαλό και τη ψυχή μας.
Οι πυλώνες της θεματικής αυτής είναι:
- ‘Δημιουργικότητα’ – Συνδέεται με την ‘ομορφιά’ ως προτεραιότητα του ΝΕΒ και αποτελεί σημαντικό θέμα για την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί ο αντίκτυπος των χώρων και της αρχιτεκτονικής στη μάθηση.
- ‘Βιωσιμότητα’ – Γενική προτεραιότητα της Επιτροπής και το βασικό στοιχείο του ΝΕΒ.
- ‘Μαθαίνουμε μαζί’ – Συμμετοχικότητα και συμπεριληπτικότητα ως γενικές προτεραιότητες της Επιτροπής και στοιχεία του ΝΕΒ.
Κριτήρια Επιλογής: Χαρακτηριστικά καινοτομίας
Award criteria: the innovation characteristics
The EITA will be awarded based on the following criteria. Each criterion should be assessed on a scale from 1 (poor) to 10 (excellent):
Methodologies | In what ways are the teaching and learning approaches elaborated and implemented in the project innovative?
|
Environments | In what ways do learning environments involved in the project support innovative teaching and learning approaches?
|
Teachers | In what ways do teachers/educators involved in the project influence the innovative teaching and learning processes?
|
Impact | What is the impact of the innovative teaching and learning processes elaborated and implemented in the project?
|