Τα πανεπιστήμια και ολόκληρος ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατέχουν μοναδική θέση στο σταυροδρόμι της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, στη διαμόρφωση βιώσιμων και ανθεκτικών οικονομιών αλλά και στο να καταστήσουν την κοινωνία μας πιο πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και πιο ψηφιακή.
Αυτά ανέφερε σε συνέντευξη τύπου στις 18 Ιανουαρίου, η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Mariya Gabriel, παρουσιάζοντας στο Στρασβούργο δύο νέες πρωτοβουλίες, την «Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πανεπιστήμια» και την «πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία γεφυρών για αποτελεσματική ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πανεπιστήμια περιλαμβάνει τέσσερις εμβληματικές δράσεις που αφορούν στην πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, ένα νομικό καταστατικό για συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο καθώς και την πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής κάρτας σπουδαστών, που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας πραγματικής ευρωπαϊκής ταυτότητας, φέρνοντας τη διακρατική συνεργασία σε υψηλότερο επίπεδο και ενισχύοντας μια ισχυρή αίσθηση του ευρωπαϊκού ανήκειν.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Κάρτας Φοιτητή ( ESCI ) θα επιτρέψει την εύκολη ασφαλή και γρήγορη ταυτοποίησή κάθε φοιτητή καθώς και την ηλεκτρονική εγγραφή του σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εντός της ΕΕ όταν μετακομίζει ή βρίσκεται σε περιόδους κινητικότητας στο εξωτερικό για σπουδές, καταργώντας την ανάγκη έντυπων επιτόπιων διαδικασιών εγγραφής.
Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία για την ESCI παρουσιάζεται ως βασικό στοιχείο για ένα πιο αποτελεσματικό, προσβάσιμο και πράσινο Erasmus+. Η ανακοίνωση εξηγεί περαιτέρω τη σημασία του αναγνωριστικού του ευρωπαϊκού φοιτητή ( ESI – European Student Identifier ) που θα επιτρέπει στους σπουδαστές να αναγνωρίζονται διασυνοριακά μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων.
Εξάλλου, η σημασία της πλήρους υιοθέτησης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Φοιτητή αναφέρεται ως αναγκαία για να καταστεί δυνατή η ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση της διαχείρισης των κινητικότητας φοιτητών Erasmus+ από την αίτηση έως και την έκδοση του πιστοποιητικού σπουδών . Η ΕΕ δεσμεύεται να αναβαθμίσει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Φοιτητών για όσους βρίσκονται σε κινητικότητα από το 2022 και σε όλους τους/τις φοιτητές/τριες των ΑΕΙ στην Ευρώπη, έως τα μέσα του 2024.
Περισσότερα για τις Πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης : https://education.ec.europa.eu/es/node/1717