Τα σχέδια στον τομέα της Νεολαίας μπορούν να υλοποιούνται από οργανώσεις με κύριο αντικείμενο την εργασία με τους νέους και πρέπει να απευθύνονται σε νέους και νέες 13-30 χρονών ή/και Youth Workers. Τα σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν κυρίως δραστηριότητες “μη τυπικής μάθησης” (διαδραστικά παιγνίδια, ομάδες εργασίας, εργαστήρια, επί τόπου επισκέψεις κλπ).

Κεντρικές και Αποκεντρωμένες δράσεις “Erasmus+: Νεολαία”

Κεντρικές Δράσεις

Η διαχείριση γίνεται από τον Εκτελεστικό Φορέα Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA). Τα διαθέσιμα κονδύλια διατίθενται για επιχορήγηση Σχεδίων από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στη βάση της ποιότητας της αίτησής τους.

Αποκεντρωμένες Δράσεις

Η διαχείριση γίνεται σε εθνικό επίπεδο από την Εθνική Υπηρεσία της χώρας στην οποία υποβάλλεται η αίτηση (χώρα αιτούντος οργανισμού). Τα διαθέσιμα κονδύλια κατανέμονται στις συμμετέχουσες χώρες στη βάση κριτηρίων όπως ο πληθυσμός της χώρας, η απόσταση από το κέντρο της Ευρώπης, η προηγούμενη απορρόφηση κλπ. Τα κονδύλια αυτά κατανέμονται από τις Εθνικές Υπηρεσίες σε προτάσεις που υποβάλλονται σε εθνικό επίπεδο στη βάση της ποιότητάς τους.

Στον τομέα της Νεολαίας, χειριστής των αποκεντρωμένων δράσεων του προγράμματος στην Κύπρο, (“Εθνική Υπηρεσία Κύπρου”) από την 1η Ιανουαρίου 2024 είναι Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης. Συγκεκριμένα, το ΙΔΕΠ δέχεται αιτήσεις για υλοποίηση σχεδίων κάτω από τις δράσεις:

Βασική Δράση 1: Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων

Διαχείριση Σχεδίων  

 

Βασική Δράση 2: Συνεργασία μεταξύ Οργανισμών και Ιδρυμάτων

Βασική Δράση 3: Υποστήριξη για τη χάραξη πολιτικής και τη συνεργασία

Άλλα Σχέδια